Az autizmus és a Lyme-kór kapcsolata

Az autizmus spektrumzavar (ASD) olyan neurológiai zavarok gyűjtőneve, amik esetén a kommunikáció valamely aspektusa, a másokkal való kapcsolat kialakítása és a környezet ingereire adott reakció nem megfelelő.  Bár az ASD kialakulásának konkrét okai ismeretlenek, úgy tűnik, számos faktor játszhat benne szerepet, mint például öröklött genetikai mintázatok, vegyszerekkel, nehézfémekkel való érintkezés és egyes biológiai ágensek. Azt találták, hogy az ASD kialakulásában fontos szerepet játszhatnak a fertőzések, mivel számos ASD-vel diagnosztizált páciens megvizsgált mintájában találtak különböző patogéneket, azaz vírusokat, baktériumokat és gombákat. A Taenia solium parazita például az egyik kiváltó oka a neurociszticerkózisnak, melynek gyakori tünetei az epilepszia, fejfájás, szédülés, agyi érkatasztrófa és neuropszichiátriai zavarok. Ez akkor alakul ki, amikor az agyban a fertőzés terjedése következtében ciszták képződnek. A toxoplazmózist a Toxoplasma gondii, egy protozoa okozza. Általában nem okoz különösebb tüneteket felnőttek esetében.  Jellemzően rosszul főzött, cisztákat tartalmazó étel elfogyasztásával, fertőzött macskaürülékkel való érintkezéssel, valamint transzplacentárisan, azaz anyától gyermekre terjed a terhesség alatt, ha az anya fertőzött. (1)

Talán elsőre nem tűnik hasonlónak az autizmus spektrumzavar és a Lyme-kór, azonban kisgyermekek esetében több jellegzetes tünet is átfed. Idegrendszeri tünetek közül ilyen a diszorientáció, agyi köd, zavartság, fényérzékenység, izomrángás, kommunikációs nehézségek, valamint fizikai és mentális fejlődési zavarok. A pszichológiai tünetek között is találunk olyat, mely mindkét esetben megfigyelhető, azonban ezek felismerése sokkal összetettebb: szorongás, hangulati ingadozás és viselkedési zavarok. A fizikai tünetek, mint például az ízületi gyulladás, a kiütés és az izomgyengeség szintén megfigyelhető mind a Lyme-kór, mind az autizmus spektrumzavar esetében, de az emésztőrendszert érintő tünetek sem adnak egyértelmű választ arra, melyik diagnózis a helyes: ételallergia, puffadás, székrekedés vagy hasmenés és általános alhasi fájdalom. Persze más betegségek is rendelkezhetnek hasonló tünetekkel, például az autoimmun betegségekre is jellemző a legtöbb emésztőrendszeri tünet, illetve felnőttkorban a Lyme-kórt gyakran diagnosztizálják tévesen ízületi gyulladásként vagy fibromyalgiaként.

A Lyme-kór a leggyakoribb vektorok által terjesztett megbetegedés, mely jellemzően a kullancs – egészen pontosan Európában az Ixodes fajok – csípése útján terjed. A Lyme borreliosis incidenciája folyamatosan emelkedik, aminek számos tényező állhat a hátterében. Ezek közül az egyik az anyáról magzatra való átterjedés lehetősége. Az első tudományos bizonyítékot 1985-ben írták le, amikor egy édesanyánál és az újszülöttnél vertikális úton átadott Lyme fertőzést mutattak ki. Szakmailag alátámasztott tények állnak rendelkezésre, miszerint a Lyme-kórt okozó spirochéta baktérium, a Borrelia képes transzplacentárisan átjutni édesanyáról a magzatra. A veleszületett fertőző betegségekkel foglalkozó számos könyvből ismerős TORCH mozaikszó, amely a legalapvetőbb veleszületett fertőző betegségeket írja le, kibővítésre került: TORCHES-CLAP-ra, ahol az L betű a Lyme-kórt jelöli. (T: toxoplasma, R: Rubeola, C: Cytomegalovirus, H: Herpes simplex, E: Enterovirus, S: Syphilis, C: Chiken pox= bárányhímlő, L: Lyme, A: AIDS, P: Parvovirus B19.) (8)

Egy ismeretlen, de valószínű magyarázata az autizmus spektrumzavar kialakulásának a vertikális transzmisszió, vagyis a magzati fertőzés terhesség alatt. Bransfield és munkatársai vetették fel ezt a teóriát és 24 fertőzést és társfertőzést azonosítottak, melyek hozzájárulhatnak az autizmus spektrumzavar kora gyermekkori kialakulásához. Amennyiben ez a helyet, az több megválaszolatlan kérdést is felvet: a fertőzés elsődleges formája csecsemőkorban vagy a terhesség alatt történik? A betegség eredendő oka vajon az idegszövet közvetlen fertőzése vagy egy másodlagos immunreakció egy fertőzésre, esetleg mindkettő?

A Lyme-kór/kullancs által terjesztett betegségek és egyes gyermekkori neuropszichiátriai zavarok közti összefüggésre egy amerikai kutatás hívta fel a figyelmet. Azon államok közül, melyekben a legmagasabb az autizmus előfordulása, 15 jelentett az átlagosnál több Lyme-kór esetet. Megfordítva, vagyis azon államok közül, melyekben a legalacsonyabb volt az autizmus előfordulása, egy állam sem jelentett az átlagosnál több Lyme-kór esetet. Ez egyfajta korrelációra utal a két betegség előfordulása között. (2)

Bár a klinikusok már korábban is javasolták a Lyme-kór és az autizmus spektrumzavar közti kapcsolat lehetőségét, az első ilyen téren végzett kutatás átfogó képet adott 102 terhesség alatt kialakult Lyme-kóros eset kórtörténetéről. Az alanyok 9%-át diagnosztizálták autizmussal, valamint a legtöbbüknél valamilyen fejlődési rendellenességet is találtak. Kontrol csoportként 66 Lyme-kóros édesanyát vizsgáltak, akik a megtermékenyítés előtt és a terhesség alatt is kaptak antibiotikumot: mindegyikük egészséges újszülöttnek adott életet. Azon gyermekek 25%-ánál, akiknél autizmus spektrumzavar merül fel, kimutatható a Lyme-kór okozója, a Borrelia burgdorferi. (3)

A kullancsok által terjesztett betegségek, mint a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi fertőzés elősegíthetik más fertőzések kialakulását és egy meggyengült, érzékeny, immunológiai szempontból védtelen állapotot idézhetnek elő a magzati és csecsemőkori fejlődés során, ami az autizmus spektrumzavar kialakulásának kedvez. Ezek a zavarok egymást is generálják, valamint más faktorok jelenléte mellett olyan immunreakciókat válthatnak ki, amik az arra érzékeny egyénekben gyulladást, molekuláris mimikrit, kinurenin molekuláris útvonalbeli változásokat, megemelkedett kinolinsav szintet, csökkent szerotonin szintet, oxidatív stresszt, mitokondriális diszfunkciót és excitotoxicitást eredményezhetnek. Mindezek gátolják az amygdala és más idegi struktúrák és hálózatok fejlődését, ami részleges Klüver–Bucy szindróma, autizmus spektrumzavar és egyéb neuropszichiátriai betegségek kialakulásához vezethet.

Ezt a hipotézist számos Lyme-kórral küzdő várandós nő és autizmus spektrumzavarral diagnosztizált gyermek esete, valamint kullancsok által terjesztett betegségekkel kapcsolatos magzati neurológiai rendellenességek támasztják alá. Ezen kívül nem elhanyagolhatók a kullancs által terjesztett betegségek és az autizmus spektrumzavar tünetei, patofiziológiája, immunreakciója, temporális lebeny patológiája és agyi képalkotó eljárások eredményei közti hasonlóságok sem. (7)

Charles Ray Jones és munkatársai egy, a veleszületett Lyme-kórt célzó kutatásukban azt tapasztalták, hogy a Lyme-kór és más, kullancs által terjesztett betegség terhesség alatt történő kezelése megelőzheti az ezek okozta autizmus és más fejlődési rendellenesség kialakulását. (4)

A hosszútávú antibiotikumos terápia hatásait vizsgáló, Mason Kuhn és munkatársai által végzett tanulmány objektíven demonstrálta, hogy az antibiotikumos kezelés csökkenti a Lyme-kórral/kullancs által terjesztett betegséggel összefüggő autizmus spektrumzavar tüneteit. (5)

Hivatalos folyóiratban még nem közölt, konferencián bemutatott adatokat is bemutatunk: egy autizmus-specialista gyermekorvos, aki egyben Lyme-szakértő, osztotta meg klinikai tapasztalatait. Több mint 100 autizmussal és Lyme-kórral diagnosztizált gyermek esetében végzett kombinált antibiotikus kezelést. Az esetek közel 60 százalékában az autizmus (részben Lyme-kórral közös) tünetei javultak, míg 8 százaléknál a tünetek súlyosabbá váltak – ez utóbbit antimycoticum együttes adásával ki tudták küszöbölni.

Egy másik „rejtélyes” gyermekkori betegség, amit összefüggésbe hoztak a magzati Lyme-kórral az SMA, vagyis a gerincvelői izomsorvadás. Friss tanulmányok összefüggést sejtenek az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) és az SMA (gerincvelői izomsorvadás) között is. (6)

Egy korábban, a Weborvoson megjelent összefoglaló cikkben részletesen írtak a Lyme-kór lehetséges terjedéséről anyáról magzatra, ami, mint látszik, szoros összefüggésben lehet a Lyme-kór és az autizmus spektrumzavar közti kapcsolat magyarázatával (8).

 

További érdekes videóanyagok:

Egy autizmussal diagnosztizált kisfiú, aki pozitív lett Lyme-kórra, babéziózisra és mikoplazmózisra is: Youtube

 

A HIV vírus felfedezéséért orvosi Nobel díjjal jutalmazott Dr. Luc Montagnier 2008-as francia nyelvű, angol feliratos interjúja az akkori kutatási témájáról: az autizmus és a Lyme-kór kapcsolatáról: Youtube

 

 

Források:

 

  1. M Zubair Alam, Q Alam, M Amjad Kamal, A Ahmad Jiman-Fatani, EI Azhar, M Azhar Khan…Infectious agents and neurodegenerative diseases: exploring the links .Current topics in medicinal chemistry, 2017 [PubMed]
  2. Kuhn M, Grave S, Bransfield R, Harris S. Long term antibiotic therapy may be an effective treatment for children co-morbid with Lyme disease and Autism Spectrum Disorder. Med Hypotheses. (2012) 78:606–15. 10.1016/j.mehy.2012.01.037 [PubMed] [Google Scholar]
  3. Vojdani A. Antibodies as predictors of complex autoimmune diseases and cancer. Int J Immunopathol Pharmacol. (2008) 21:553–66. 10.1177/039463200802100308 [PubMed] [Google Scholar]
  4. Jones CR SH, Gibb E, Johnson L. Gestational lyme disease case studies of 102 live births. Lyme Times. (2005) 34:6. [Google Scholar]
  5. Kuhn M, Grave S, Bransfield R, Harris S. Long term antibiotic therapy may be an effective treatment for children co-morbid with Lyme disease and Autism Spectrum Disorder. Med Hypotheses. (2012) 78:606–15. 10.1016/j.mehy.2012.01.037 [PubMed] [Google Scholar]
  6. Cetin B. A new complication of lyme disease; spinal muscular atrophy. Eur J Biomed Pharm Sci. (2019) 6:464–8.: MALSG
  7. RC Bransfield, JS Wulfman, WT Harvey, AI Usman The association between tick-borne infections, Lyme borreliosis and autism spectrum disorders- Medical hypotheses, 2008 – Elsevier [PubMed]
  8. Weborvos összefoglaló cikke több forrás alapján: Weborvos