A Lyme borreliosis és társfertőzései

Borrelia burgdorferi baktérium sötétlátóteres képe

A Lyme borreliosis, azaz a Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, és egyben a leggyakoribb kullancs által terjesztett bakteriális megbetegedés. A betegség kórokozója a Borrelia burgdorferi nevű baktérium: egy igen mozgékony, hullámos alakú, Borrelia genusba sorolt baktérium, egy Spirochéta, ami kb. 15 mikrométer hosszú és 0,2 mikrométer széles. Teflon-parazitának is emlegetik, mert felszínét különleges anyag burkolja, kevés rajta a felszíni antigén, ezért ahhoz alig kapcsolódhat a szervezetet védő ellenanyag. Kezelés nélkül évekig évtizedekig megbújhat a szervezetben. Ez rendkívüli alkalmazkodása és kiváló védekezőképessége mellett vegetatív alakjainak, az ún. gemmáknak is köszönhető.

 

A Lyme borreliosist a kullancsokból, a kullancs-csípéskor keletkező nyílt bőrsebbe kerülő baktériumok okozzák. A kórokozók a kullancsok középbelében hónapokig, évekig is vegetálhatnak. A kullancs-csípés fájdalmatlan, ezért a vérszívás napokig tarthat és az így fertőződött vér visszajuthat a sebbe, közvetlenül a kiserekbe.

A Lyme borreliosis hónapok, de évek, sőt évtizedek múltán is megbetegítheti bármely szervünket. A kórokozó ugyanis a keringéssel bárhova eljuthat, és alkalmas körülmények között, ha ellenállásunk csökken, idült jellegű gyulladást vált ki. Spontán gyógyulása nincs bizonyítva, de gyógyszerrel hatékonyan gyógyítható.

A betegség emberről emberre jelen tudásunk szerint nem terjed, beteg állatról emberre kullancsok közvetítésével jut át. Kivételt képez az anyáról-gyermekre történő átvitel, amely a méhlepényen keresztül történhet, és a magzat fertőződését okozhatja.

 

A korai és diagnózissal felérő értékű bőrgyulladás, a Lyme-folt általában kokárdaszerűen gyűrűs: gyulladt, épnek látszó és gyógyuló bőrterületek váltakozhatnak. Megjelenhet azonban ettől eltérően, inkább lilás színben, illetve nem mindig kokárda mintázatban. Van, hogy a nagy kiterjedés miatt egy része fedésben van, például a haj alatt, így nehéz meghatározni az alakját. A Lyme-folt napról-napra terjed.

A létrejött fertőzés ellenére a Lyme-folt kialakulása el is maradhat. Körülbelül az esetek egyharmadában alakul ki a bőrgyulladás, illetve veszi észre azt a beteg.

A Lyme-kór gyakran okoz idült bőrgyulladást (sorvadásos bőrpusztulást vagy bőrhegesedést), de az idegrendszert (ideggyulladás, elsősorban agyidegeken, agyhártya-, agyvelőgyulladás), az ízületi- és az izomrendszert (főleg a nagyízületeket, de a kisízületeket is) és a szívet (szívburokgyulladás, ritmuszavar) is károsítja. Valójában bármely szervünket érintheti, hiszen az egész szervezet betegsége. Ezért a Lyme-folt elmúlása nem jelenti a Lyme borreliosis gyógyulását!

 

A Borrelia burgdorferi, a Lyme-kór kórokozója számos gyógyszerre érzékeny, sokféle, Magyarországon is forgalmazott antibiotikummal kezelhető. A szakorvos meghatározza a baktérium egyes típusait (altörzseit) és azok eltérő antibiotikum-érzékenységét figyelembe veszi a kezelési terv kialakításánál. A teljes gyógyulás függ a betegség minél koraibb felismerésétől, a hatékony, elegendő mennyiségű és a megfelelő ideig tartó, kombinált antibiotikus kezelés alkalmazásától, az időben történt esetleges ismétléstől. Jelen ismereteink szerint nincs olyan természetes alapú vagy gyógynövény-kúra, amely önmagában is hatékonyan gyógyítaná a Lyme-kórt.

Társfertőzések

A Lyme borreliosis az egész világon mindenütt, és hazánk egész területén is a leggyakoribb zoonózis, azaz állatról emberre terjedő betegség. Számításaink szerint nálunk néhány százezer, akár egymillió ember is szenvedhet a Lyme borreliosistól. A friss statisztikák szerint pedig már minden ötödik ember találkozott a kórokozóval. Európában évente legalább 650-850 ezer új fertőzés történik (egyes becslések szerint több mint 2,5 millió is lehet), hazánkban évente akár húszezer. A Lyme-kór legalább ötször gyakoribb, mint az AIDS, és másfélszer gyakoribb, mint az emlőrák. Egyre gyakoribb diagnózis, ez pedig annak köszönhető, hogy növekszik a betegség ismertsége, de a kullancsok is egyre nagyobb területet hódítanak meg a klímaváltozásnak köszönhetően. Az enyhébb időjárás és a fagyok elmaradása miatt ugyanis több kullancs éli túl a telet. Egyes kutatások szerint a fertőzött kullancsok szelektív előnyt élveznek a kisebb fagyok túlélésében is.

Egy kullancs csípése számos fertőzés kialakulását vonhatja maga után. Nemcsak a Lyme-kór, de a kullancsok által terjesztett egyéb bakteriális fertőzések kórokozói is terjedhetnek a csípéssel. A Lyme borreliosishoz és a kullancs csípéshez kapcsolható társfertőzések, a Bartonella, a Babesia, az Anaplasma, az Ehrlichia, a Mycoplasma és a Chlamydia a Lyme-kórhoz hasonló tüneteket idézhetnek elő. Nagyon fontos, hogy tesztelésekkel pontosan kiderüljön, hogy Lyme-kór vagy valamelyik társfertőzés van-e jelen, hogy aztán a megfelelő kezelés kezdődhessen a páciensnél.